Mergi la conţinut

Ocolul Pamantului


Onrace

Recommended Posts

In Muzeul din Buzau

http://www.muzeubuza...u-dan-18901978/

Pe internet circula cateva foto , fie cu cei patru , fie doar cu Dumitru Dan.

Link către comentariu
Distribuie pe alte site-uri

o poveste impresionanta.... nu pot sa cred ce vointa de fier au avut acesti oameni.

Exista inca o poveste. Nu la acelasi nivel de performanta referitor la distanta parcursa, dar tot o calatorie impresionanta . O calatorie de 40.000 km , mers pe jos, si tot pe la inceputul secolului si tot cineva din Romania , dar nu-i mai stiu numele. Exista sigur si fotografii , detalii si din aceasta calatorie si eu zic le vom avea aici cat de curand.

Link către comentariu
Distribuie pe alte site-uri

aseara, in timp ce incarcam cutii ca ma mut, discutam cu un coleg despre povestea asta si incercam sa ii spun istoria.

o sa fac o mica paralela. le spun colegilor nemotociclisti: bai uite ce am facut, si ei spun "ei si ce e asa tare?" dupa care incep sa le explic de ce e tare si sa ii spun: mai stii cand tu te plangeai de 800km cu masina? ia fa acum comparatia

ieri m am gandit la povestea asta si azi o voi printa sa o mai citesc acasa ca nu am net. problema cea mai mare este ca nu intelegem de fapt ce avem n fata. nu intelegem ca nu am incercat niciodata. eu mai mult de 30 km nu am mers pe jos niciodata. si in nici un caz in zile consecutive. eu nu fac pe mobra in aceeasi perioada de timp cat au facut oamenii astia e jos.

ma intristeaza, gandindu ma le mine ca de fapt admir dar nu am puterea sa inteleg in realitate pentru ca nu am trecut prin nimic asemanator.

vorbesc de frig: nu mi a fost niciodata frig cu adevarat la fel cum nu mi a fost niciodata foame cu adevarat si nu mi a fost sete cu adevarat.

singurul lucru pe care il pot intelege sunt bataturile care se fac besici, pe urm asangereaza, pe urma se face rana si tot continui, dar nici aici nu am continuat prea mult.

mai mult decat emotionanta povestea si presarata cu detalii (si nu o zic la misto) lacrimogene. simpla prezenta a cainelui ala si a povestii lui, felul in care oamenii s au stins unu cate unu ....

si eu imi fac griji ca trebuie sa imi schimb jobul, ca nu sunt desstui bani etc.....

Link către comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Domnul din dreapta este Ferdinand Lebowitz , cel care a purtat tricolorul romanesc, timp de doi ani jumatate ,intr-o calatorie de 40.000km.

Foto intr-un birou al redactiei unui ziar din Manciuria.

post-31848-0-48326100-1315344478_thumb.j

Lebowitz viziteaza lagarul tribului Esthaki , compus din mestesugari lemnari care locuiesc in mahalaua orasului Urga , capitala Mongoliei.

post-31848-0-52667800-1315377049_thumb.j

Lebowitz ( stanga) in mijlocul membrilor societatii sportive din orasul Karbin, unde se afla si un mare si frumos velodrom.

post-31848-0-04285400-1315377608_thumb.j

Globe-Trotter-ul nostru pe o strada principala a orasului chinezesc Tien-Sin.

post-31848-0-30053100-1315378051_thumb.j

1914

" Globe-Trotter-ul nostru Ferdinand Lebowitz ... a plecat sa vada cat va putea mai mult, sa fie cat mai mult vazut cu esarfa tricolorului romanesc pe piept si sa se intoarca pentru a ne spune tuturor cat va putea mai mult din cate a vazut pe unde a fost vazut. " ....

Spicuiri din insemnarile lui Ferdinand Lebowitz. Plecat in 1912 , revenit in tara in 1914

" Calatoria mea prin lume.

De multe ori imi vine a crede ca am visat daca nu as rasfoi mai in fiecare moment cartile peregrinatiunei mele unde gasesc peste 10.000 de iscalituri de oameni, locuind in mai bine de 600 de orase din lumea asta.

.... am plecat prin iulie 1912. In zorii zilei pe la 5 dimineata imi pregateam sacul de voiaj pentru a porni in "largul lumei"

In ajunul plecarei, vizasem cartea mea de control la Societatea Ciclistilor " Principele Carol" , la Automobil - Club si la Jockey - Clubul din Bucuresti ca societati interesate la aceasta intreprindere sportiva, iar din partea autoritatei de catre d-l inspector de politie V. Andreescu, astazi prefect al orasului Galati.

La orele 06.25 dimineata am luat drumul Ploiestilor unde am ajuns la ora 11 seara, dupa un parcurs de 17 ore ; apoi Campina , Comarnic , Sinaia am ajuns in Predeal. In tot acest parcurs de 144 km. nici o intamplare mai insemnata decat o singura ploaie torentiala in apropierea manastirei Tiganesti; era prima ploaie intre miile de ploi si ninsori pe care le-am suportat in regiunile raurilor Amur, Volga , Obi, Ienisei , Irtis, Tora , Tobol, Sungari cele din regiunea lacului Baical , Ungaria , Austria , Boemia , Saxonia , Prusia , Meeklemburg , Danemarca , Norvegia, Suedia, Finlanda, Rusia, Persia, Siberia, Manciuria, Mongolia ,China, Japonia, Italia , Franta , Grecia, Turcia, sunt tinuturile ce-am strabatut pe jos in acesti doi ani si jumatate. Am sosit prin Constanta la Bucuresti si nici astazi nu as fi fost inca aici daca vijelia razboiului european nu m-ar fi silit sa-mi gasesc refugiu in casa mea parinteasca , parasita de atata amar de vreme. In toate aceste tari am trecut atat capitalele cat si principalele orase comerciale,industriale si universitare. ........" etc, etc.

Are din aceasta calatorie , peste 3000 de fotografii din locurile prin care a trecut.

Link către comentariu
Distribuie pe alte site-uri

"In ajunul plecarei, vizasem cartea mea de control la Societatea Ciclistilor " Principele Carol" , la Automobil - Club si la Jockey - Clubul din Bucuresti ca societati interesate la aceasta intreprindere sportiva, iar din partea autoritatei de catre d-l inspector de politie V. Andreescu, astazi prefect al orasului Galati."

ceea ce ma uimeste, si am scris o si pe topicul despre motociclete est einfrastructura de atunci, logistica si nu in ultimul rand deschiderea oamenilor catre lume. ma uimeste ca oamenii astia aveau surse de informare cand nu exista internetul, ca plecau in necunoscut si invatau limbi straine sa se descurce, si ca aveau tupeul sa mearga in lume 2 ani.

acum spun ca as pleca si eu dar nu am bani; personal cel mai frica imi e de momentul in care voi avea banii sa stau 2 ani plecat si o sa gasesc alta scuze.

cand eu ma plangeam de bani si de timp , ca scuza pentru a nu pleca doi amici au descoperit ca nu au bani dar au ceva imp asa ca s au plimbat prin toata europa cu autostopul.

totul se rezuma se pare la curajul de a pleca, restul vine de la sine pe parcurs

numai bine

Link către comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Participa la conversatie

Poti raspunde acum si inregistra mai tarziu. Daca ai un cont, autentifica-te pentru a comenta folosind contul existent.
Nota: Comentariul necesita aprobarea moderatorului inainte sa devina vizibil.

Oaspete
Răspunde la topic...

×   Inserat ca 'rich text'.   Insereaza ca text simplu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Linkul a fost inserat automat sub formă de conținut.   Șterge formatarea și afișează ca link simplu

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recent activi   0 membri

    • Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează pagina.
×
×
  • Creează O Nouă...