Mergi la conţinut
StiucaCatalin

Donare Organe...si Nu Glumesc.

Recommended Posts

m-am inscris la scoala,sunt constient la riscurile la care ma expun ca viitor motociclist.cand o sa am cartonul in mana mi-am propus sa fac o vizita la medic pentru prelevare de sange.nu stiu ce grupa sanguina am.in noaptea trecuta,pe la 38 aproape 39 de grade temperatura corpului mi-am amintit de accidentul de ieri sau de sambata(nu mai retin exact) cand un tir a intrat peste o masina care circula regulamentar.puteam sa fiu eu,tu sau el calare pe capra.sanse de supravietuire 0,chiar si soferul autoturismului murind.intrebarea mea este simpla si cat se poate de serioasa.ce trebuie facut ca in caz de accident organele sa iti fie donate?(asta in cazul in care mai sunt bune de ceva)multumesc!

P.S acum nu mai am febra,sunt in deplinatatea facultatilor mintale :))

cu respect,

styuk

Distribuie această postare


Link la postare
Distribuie pe alte site-uri

da, este pertinent ce spui si s-a mai deschis discutia asta in trecut - insa nu a avut finalitate.

sunt perfect in acord cu tine. si eu as face demersurile necesare, ca lucrurile sa fie pregatite in caz ca...

sper ca de data asta sa ne lamurim ce-i de facut. felicitari pentru deschiderea acestei discutii spinoase si astept si eu lamuriri in ce priveste, mai exact, clar si concret:

o lista concreta cu actele ce trebuie intocmite in acest sens.

R E S P E C T.

intrebarea mea este simpla si cat se poate de serioasa: ce trebuie facut ca in caz de accident organele sa iti fie donate? (asta in cazul in care mai sunt bune de ceva) ... multumesc!

Distribuie această postare


Link la postare
Distribuie pe alte site-uri

"http://www.mediafax....ne-drac-9919954

daca nu am voie sa pun link rog un moderator sa-l stearga ... in ultimul paragraf scrie :

"Distribuirea primului milion de carduri naţionale de sănătate începe în septembrie, cu o întârziere de cinci ani, inscripţionarea unor date, cum ar fi grupa sanguină, bolile cu risc vital şi acceptul pentru donarea de organe fiind realizată doar cu acordul scris al posesorului.

"

si alta sursa :

Ce informatii va cuprinde cardul?

Potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cardul national de asigurari sociale de sanatate va inlocui documentele care atesta calitatea de asigurat, adica adeverinta de asigurat, eliberata prin grija casei de asigurari la care este inscris asiguratul, sau documentul rezultat prin accesarea de catre furnizorii aflati in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate a instrumentului electronic pus la dispozitie de CNAS.

Conform prevederilor legale, cardul se va emite pentru asiguratii cu varsta peste 18 ani, se va folosi doar pe teritoriul Romaniei si va cuprinde urmatoarele informatii:

  • numele, prenumele, precum si codul numeric personal ale asiguratului;
  • codul unic de identificare in sistemul de asigurari sociale de sanatate;
  • numarul de identificare al cardului national de asigurari sociale de sanatate;
  • diagnostice medicale cu risc vital si boli cronice;
  • grupa sanguina si Rh;
  • acceptul exprimat, in timpul vietii, pentru prelevarea de organe, tesuturi si celule, dupa deces;
  • medic de familie: nume, prenume, date de contact"

(raspunsul este un copy-paste)

cu respect,

styuk

Distribuie această postare


Link la postare
Distribuie pe alte site-uri

pe probike ai voie sa pui orice link vrei tu.

am cautat si eu pe net insa nu am gasit nimic concludent, la modul cel mai concret. am gasit insa cateva discutii legate de asta si o sa extrag si eu si postez aici, am insa nevoie de putin timp.

(ideea e ca se poate specula rauvoitor acceptul privind donarea si ca totusi, chiar cu acceptul mentionat din timpul vietii, cica tot "apartinatorii" hotarasc; si ca legea e prost intocmita cel putin in privinta acestui aspect, al donarii voluntare de organe)

Distribuie această postare


Link la postare
Distribuie pe alte site-uri

ART.7

Prelevarea de organe, ţesuturi şi celule de la donatorul decedat se face în următoarele condiţii:

(1) Se defineşte ca donator decedat fără activitate cardiacă, persoana la care s-a constatat

oprirea cardio-respiratorie iresuscitabilă şi/sau ireversibilă, confirmată în spital de către

doi medici primari.

(2) Se defineşte ca donator decedat cu activitate cardiacă, persoana la care s-a constatat

încetarea ireversibilă a tuturor funcţiilor creierului, conform protocolului de declarare a

morţii cerebrale prezentat in Anexa 3.

(3)Declararea morţii cerebrale se face de către medici care nu fac parte din echipele de

coordonare, prelevare, transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană.

(4) Prelevarea de organe, ţesuturi şi/sau celule de la persoanele decedate se face numai cu

consimţământul scris al membrilor majori ai familiei sau al rudelor, în următoarea

ordine : soţ, părinte, copil, frate, soră. In absenţa acestora, consimţământul va fi luat de la

persoana autorizată, în mod legal, să îl reprezinte pe defunct; în ambele situaţii se

procedează conform modelului cuprins în Anexa 4.

(5) Prelevarea se poate face făra consimţământul membrilor familiei dacă, în timpul

vieţii, persoana decedată şi-a exprimat deja opţiunea în favoarea donării, printr-un card de

donator, act notarial de consimţământ pentru prelevare sau înscrierea în Registrul naţional

al donatorilor de organe, ţesuturi şi celule.

Legislatia in vigoare: http://www.sfatulmed...mponente-s_3434 - o sa vedeti ca e confuza; cica se va schimba tot intr-o varianta confuza; mai e si Legea 104/2003 cu modificarile si completarile ulterioare - www.stemsure.ro/wp-content/uploads/Legea_transplantului-Romania.pdf

Opinia unui donator:

A fost alegerea mea ca in cazul in care voi deceda sa pot dona organele care pot salva viata altei persoane. Eu nu am dorit sa imi donez organele sau corpul dupa deces in scop stintiific si am dorit in scop umanitar doar pt salvarea altei vieti.

Primul lucru care am fost nevoit sa-l fac a fost sa iau o adeverinta de la un medic PSIHIATRU nu PSIHOLOG in care sa ateste ca sunt sanatos mintal. Apoi am fost nevoit sa merg la medicul de famile unde sa creeat un dosar cu toate bolile suferite si inregistrate de la nastere . Cu aceastea am fost la un cabinet particular unde mi-am facut o serie de analiza pentru a se stabili in ce stare de sanatate sunt si ce organe sunt compatibile cu a altor persoane care au nevoie de acestea. In ultimul rand cu toate aceste acte m-am dus la un notar public impreuna cu 1 mebru de gradul I din famile unde sa se legalizeze dorinta mea de a imi dona organele in scop umanitar in caz de deces (un fel de testament). Membru de gradul I este obligatoriu sa fie prezent la notar.

Dupa ce ati facut toti acesti pasi va duceti la medicul de famile cu toate aceste acte si acesta va va baga in sistem ca donator de organe.

O data la un an trebuie sa merg la spital sau la o policlinica particulara pentru a imi face o serie de analize pt a vedea in ce stare de sanatate sunt. Multe persoane se duc la 2 ani. Toate aceste lucruri dureaza maxim 5 zile (intreaga discutie, aici: http://www.reno.ro/i...pic=153190&st=0)

Problema e ca:

Avand in vedere gradul de descompunere morala si sociala prin care trece tarisoara noastra, condusa cand de banditi, cand de criminali, sistemul preconizat contine in sine invitatia la crima; exemplu:

Baronul X afla ca este bolnav incurabil, Medicul Y ii comunica ca are nevoie de un transplant de organ compatibil, informatia despre potentialii donatori se regaseste partial in datele culese in cadrul Programului de evaluare a starii de sanatate, Mafiotul Z executa comanda, Medicul Y efectueaza transplantul cu organele prelevate de la un "accidentat cerebral cu ciocanul" aflat in coma si, evident, fara documente, deci fara rude, iar transplantul trebuie efectuat de urgenta, deci totul e OK, legal si f. rentabil. Mai ales cand va incepe exportul acestor organe. Desigur, "gratuit", conform conventiilor internationale. (cititi comentariile, aici: http://www.hotnews.r...rd-prezumat.htm)

pe fatzau, pentru anumite tari, exista support pentru cei care vor sa fie donatori de organe. momentan aceasta optiune nu este disponibila si la noi

cred ca trebuie sa existe si suport dar si protectie - cred ca si optiunea protectiei donatorului este, momentan, indisponibila...

Distribuie această postare


Link la postare
Distribuie pe alte site-uri

exact, pentru ca un plastic de 15 cm lungime, te va ajuta cand zbori de pe motor si te infigi cu capul intr-un cap de pod...uite, avea crashpadur: http://www.youtube.com/watch?v=jw41GhufXIU

lasand sarcasmul la o parte, crashpad-urile te ajuta cand te freci de sosea, poate nu iti rupi membrele sau iti lasi pielea pe asfalt.

festina...ia in considerare urmatoarea varianta: doamne fereste ai murit pe motor....exista oare o sansa sa nu existe un mahar cu nevoie de organe, ci un copil cu insuficienta renala cronica, la varsta de 14 ani http://www.napocafm....l-din-bistrita/ . Eu personal as merge pe varianta de 1% sansa sa salvez copilul ala decat 0 sanse...suntem o tara de pesimisti care mergem pe idea de "ce sa-mi bat eu capul, ca tot degeaba". Daca tot ne crede lumea donatori de organe, de ce sa nu facem totusi o minune cuiva, in cazul in care destinul decide ca viata noastra se sfarseste?

Plus ca pacientii care primesc organe nu sunt alesi dupa gradul de notorietate sau dupa avere. Sistemul computerizat de potrivire a donatorilor si a beneficiarilor se face dupa tipul de tesut si sange, marimea organului, urgenta medicala, durata timpului de pe lista de asteptare, si localizare geografica. (sursa: http://www.imparte.r...mituri-100.html).

Prefer sa stiu ca exista posibilitatea sa salvez viata cuiva, candva, cunoscand riscul ca acel cineva sa fie baronul x de care zici.....si daca vrei sa privesti situatia putin macabru, poate ca organismul baronului x respinge organul, face o complicatie, moare...pana la urma tot un bine am facut tarii, nu?

also, punctul 5 din art 7 e usor confuz, in practica existand cazuri in care membrul care a semnat actul notararial refuza prelevarea de organe...desi ai card de donator si esti inregistrat, refuzul lui opreste procesul...sincer sa fiu, nu am inteles exact de ce, dar noa....romanica

Distribuie această postare


Link la postare
Distribuie pe alte site-uri

exact, pentru ca un plastic de 15 cm lungime, te va ajuta cand zbori de pe motor si te infigi cu capul intr-un cap de pod...uite, avea crashpadur:

lasand sarcasmul la o parte, crashpad-urile te ajuta cand te freci de sosea, poate nu iti rupi membrele sau iti lasi pielea pe asfalt.

CRASH CARD nu crash PAD :teehee:

e un card care il pui in casca, sub burete (in UK. si chestia asta e semnalata de o bulina verde pe casca,) , unde scrie de ce boli suferi, ce alergii ai daca ai alergii la medicamente bla bla, data nasterii, codul postal(ca sa te duca la spitalul trecut in fisa de asigurari), etc

http://www.motorcycl...hould-have-one/

si cum in Ro nu exista asa ceva ma gandeam la dog tags...

Distribuie această postare


Link la postare
Distribuie pe alte site-uri

eu stiam de dog tags dar nu stiam de carduri

am primit de undeva pentru mine si sotul meu, le-am completat si le-am pus in casca cu bulina de rigoare pe exterior

e o super idee, cred ca e relativ noua si pe aici ca nu toata lumea stie de ele

de ce? pentru ca poti sa mori daca esti alergic la ceva medicamente si in cazul unui accident, daca nu esti constient si ti se administreaza...te poti duce...

din experienta stiu ca sunt extrem de alergica ( era sa crap) la un anumit tip de sedativ si am scris asta pe card

Distribuie această postare


Link la postare
Distribuie pe alte site-uri

atunci imi cer scuze, intr-adevar eu am citit gresit...dar tot nu cred ca ar fi de mare ajutor...doar in ideea de prim ajutor, oferit pe loc, dar sa fim sinceri, pe motor nu se moare de la alergia la aspirina...totusi, eu o sa incep sa car in portofel asa ceva:D

Distribuie această postare


Link la postare
Distribuie pe alte site-uri

atunci imi cer scuze, intr-adevar eu am citit gresit...dar tot nu cred ca ar fi de mare ajutor...doar in ideea de prim ajutor, oferit pe loc, dar sa fim sinceri, pe motor nu se moare de la alergia la aspirina...totusi, eu o sa incep sa car in portofel asa ceva:D

nu alergie la aspirina, ci la anumite sedative administrate intravenos...

eu asa era sa crap, si nu glumesc/inventez

in rest nu am alergie la nici un medicament

Distribuie această postare


Link la postare
Distribuie pe alte site-uri

am folosit termenul pe larg, oricum se deviaza de la subiect...una e cum sa te protejezi pe tine pana sa crapi, alta e ce se intampla cu trupul tau dupa evenimentul nefericit. eu ma gandesc foarte serios sa imi fac card de donator...

Distribuie această postare


Link la postare
Distribuie pe alte site-uri

Motocicliștii și donatorii de organe.... hazlie treaba, clar este o vorbă venită de la șoferi, din motocicliști/noi nu mai rămân organe după ce facem poc!!! Din părțile importante ar ieși juma de sac de Royal Canin, și restul cu echipament Skipper, ăla de la Kaufland. Ai mei au instrucțiuni să pună o poză reușită cu mine (chiar dacă sunt puține) pe sicriu, așa să aibă o amintire corectă (Nu Royal Canin sau Skipper) cu mine, și ne întâlnim la înviere.

Aș dona și eu ceva dacă ar rămâne întreg din mine...

Distribuie această postare


Link la postare
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a comenta

Trebuie să fii membru pentru a putea lăsa comentarii

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitate. Este uşor!

Înregistrare

Autentifică-te

Ești deja membru? Autentifică-te aici.

Autentificare


  • Recent activi   0 membri

    Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează pagina.

×